Щорічно 18 травня відзначається Міжнародний день музеїв.
У нашій державі діє 499 музеїв та 1140 філій і відділень, у яких зберігається 12 млн. одиниць фонду.
Умови збереження такої скарбниці потребують постійного вдосконалення нормативної бази, над чим наразі активно працюють у Міністерстві культури України: запроваджено музейну термінологію, готуються документи з обліку та зберігання музейних предметів, складається перелік музеїв, які мають право зберігати частину державного музейного фонду тощо.

Приємним є те, що у своєму щорічному посланні до народу Президент України Віктор Янукович оголосив 2012 рік Роком культури та відродження музеїв. Передбачається створення потужного центру музейної справи при Мінкультури, розробка програми розвитку музейної справи на 2012-2017 роки.
Міністерство звернулося до обласних державних адміністрацій з проханням провести моніторинг роботи музейних закладів та визначитися щодо потреб галузі.

Перлинами Харківської області є Краснокутський дендропарк, Наталіївський і Шарівський парки. У Шарівці збереглась відома садиба з пам’яткою палацо-паркової архітектури – двоповерховим палацом, збудованим у першій половині ХІХ століття в готичному стилі. Крім насолоди від перебування в цілющому мікрокліматі Наталіївки і Шарівки, знайомства у Краснокутському дендропарку з рослинним світом Японії, Китаю, Західної Європи, Північної та Південної Америки, туристи мають змогу ознайомитись з неповторними експозиціями Пархомівського художнього музею, який називають нашим сільським Ермітажем, бо тут зберігаються твори таких відомих в світі митців як Ван дейк, Ф. Боя, Д. Піранезі, П. Пікассо, Т. Шевченко, І. Шишкін, В. Маяковський, т. Яблонська тощо.
/Files/images/Церковь.JPG/Files/photogallery/Дендропарк.JPG

Музейна мережа Харківщини налічує 121 музей, різноманітний за статусом, типом і формою власності: історичних, краєзнавчих, мистецьких, літературних, меморіальних тощо. В музеях Харкова і області зберігаються понад 500 тис. музейних предметів.


Найбільш повно розкривають історико-культурний потенціал Харківської області:
Національний літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди. /Files/photogallery/Музей Сков..JPG
Це один з трьох державних літературно-меморіальних музеїв Сковороди в Україні. У 2005-2006 роках створена нова експозиція музею, яка розгорнута в меморіальній кімнаті та п'ятьох залах (тут зібрані матеріали, що висвітлюють життєвий і творчий шлях філософа і поета, вшанування його в Україні та за її межами).




Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна в м. Чугуїві. Експозиції музею
/Files/photogallery/Репин.JPG розповідають про унікальну історію міста, де народився великий художник. Колекцію музею складають старовинні меблі, одяг, зброя, нагороди, етнографічні матеріали, археологічні знахідки, документи і фотокартки різних років.


Національний меморіальний комплекс “Висота маршала І.С. Конєва”. На цьому місці був розташований передовий командний пункт маршала Радянського Союзу І.С. Конєва, командуючого Степовим фронтом, з якого 22 серпня 1943 року він віддав наказ про наступ з метою визволення міста Харкова.
/Files/photogallery/Музей Сков2.JPG

Красноградський краєзнавчий музей ім. П.Д. Мартиновича. У 24 залах музею розміщена експозиція художньої галереї. ЇЇ ядром є твори художника П.Д. Мартиновича, який народився у Костянтиноградскому (зараз Красноградському) повіті. Ще 16 залів відведені під краєзнавчий відділ. У фондах музею зберігається більше 32 тисяч музейних предметів.
/Files/photogallery/Мартынович.JPG

Пархомівський історико-художній музей ім. П.Ф. Луньова.
Єдиний музей в сілській місцевості, в експозиціях якого представлено твори західноєвропейського, російського, українського мистецтва, у тому числі таких відомих в світі митців як Ван Дейк, Ф.Бол, Д.Піранезі, П.Пікассо, В.Верещагін, Т.Шевченко, І.Шишкін, К.Крижицький, А.Архіпов, В.Маяковський, М.Сар’ян, Т.Яблонська та багатьох інших.

Харківська область – це край великих талантів у мистецтві, літературі, живопису, театрі, музиці. Це земля славетного поета і філософа Григорія Сковороди, родоначальника української прози Григорія Квітки-Основ’яненка, земля академіків Олександра Потебні, Дмитра Багалія, Миколи Барабашова, Лева Ландау, Бориса Вєркіна, фундаторів нового театру Леся Курбаса і Миколи Куліша, незабутніх Гната Хоткевича і Миколи Хвильового, Сергія Васильківського, Івана Мар’яненка і Леся Сердюка, Оксани Петрусенко і Євгенії Мірошниченко.

Кiлькiсть переглядiв: 269